Beantwoorden
Heb je iets toe te voegen?

Meld je aan om verder te gaan

  • 48

    Nieuwe berichten gedurende het laatste uur

  • ontvang binnen enkele minuten een antwoord

  • 92%

    92% percent van berichten die beantwoord zijn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
23 jan 2018
Door chrisboers

chrisboers

  • MVP
  • Offline
96%
10 Rang
voortgang

Community review: The Aquatic Adventure of the Last Human

0 reacties 317 Weergaven Aangemaakt: 23-01-2018
23 jan 2018
Door chrisboers

Image result for aquatic adventure of the last human

 yay.png

 nay.jpg

Onderwater-verkenning

One-hit kills

Boss Fights

Geen duidelijke volgorde in de bosses

Gevarieerde omgevingen, met veel detail

Ingame kaart biedt weinig informatie

Verhaal via holo-tapes

 

Geheime locaties

 

 

 

Intro

Onderzoek de ruines van de mensheid in dit fascinerende onderwater actie-avontuur. Ontdek een bloeiende eco-cultuur, ontmoet monsterlijke beesten en wees nieuwsgierig naar het waarom van het uitsterven van de mensheid.

Het water steeg met een onvoorspelbare snelheid als gevolg van klimaatverandering. Het aardoppervlak bevroor en mensen werden gedwongen om onder water te leven, waar ze nog steeds energie konden oogsten en voedsel konden verbouwen.

Toen ook die hulpbronnen in het jaar 2971 begonnen af ​​te nemen, werden sub-aquatische ruimteschepen naar een nabijgelegen wormgat gestuurd om te zoeken naar bewoonbare planeten. Dat ging niet als gepland, en nu is dat ruimteschip terug, duizenden jaren later, op een onherkenbaar veranderde Aarde.

 

 

 

Verhaal

The Aquatic Adventure of the Last Human is een typische Metroidvania game: je krijgt een grote onderwater-wereld voorgeschoteld, maar delen van die wereld zijn nog niet direct bereikbaar. De delen die je wel kan bereiken kan je onderzoeken, en dat is zeker de moeite waard.

 

Sowieso is de onderwaterwereld weliswaar verstoken van mensen, zij hebben wel degelijk hun sporen nagelaten: je ziet overal gebouwen, windmolens (watermolens? Of stond het niet altijd onder water?), en zelfs een kerkhof. Vele van die locaties zijn voorzien van holo-tapes: korte teksten die een inkijkje geven in wat er allemaal gebeurd is onder water.  Die tapes zijn zeker de moeite waard om te lezen, het geeft de game een achtergrond verhaal, en plaatst alles in het juiste kader. Natuurlijk kan je dat negeren, maar dat is alsof je Horizon: Zero Dawn speelt, en alle cutscenes overslaat. Je kan het spel nog steeds prima spelen, maar je mist een stuk diepgang.

 

Het verhaal zelf is interessant, maar weinig positief. Je komt er al snel achter dat mensen altijd mensen zullen zijn, en zelfs onder dreiging van een ecologische ramp hun ideologische geschillen met wapens op willen lossen. De rest van het verhaal moet je vooral zelf ondervinden...

 

 

Een vijandige wereld

Maar ondanks dat de mensheid verdwenen is, ben je niet alleen. De hele onderwaterwereld barst van het leven: er zwemmen continu enorme vissen rond, lopen krabben over de bodem, en er zwemmen kleine zeepaardjes rond. Die zijn over het algemeen allemaal vrij onschuldig, maar niet allemaal! De reuze-oesters klepperen met hun schalen, en als je daar tussen komt, loop je flink wat schade op. Er zijn zeeanemonen die een soort pijlen schieten, en ook de vroegere beschaving heeft heel wat dodelijks achtergelaten in de vorm van mijnen en afval lozende pijpen.

 

En dat is niet het enige: gaandeweg kom je regelmatig grotere open ruimtes tegen. Hier leven zeedieren die nog net een slagje groter zijn, vijandiger zijn, en vooral vele malen dodelijker zijn. Je eerste confrontatie  met een dergelijk ‘boss’ is al vrij snel en heet The Worm. Dit is -de naam zegt het al- een mega-grote worm, die periodiek uit de wand verschijnt, en probeert jou met onderzeeer een al te verorberen. Dit is de eerste van een tiental uiterst dodelijke bosses, die je dient te bestrijden.

 

Niet makkelijk, en ze worden steeds pittiger, maar zeker de moeite waard: vrijwel elke verslagen boss levert je wel een upgrade op, die je de mogelijkheid geeft weer andere delen van de onderwaterwereld te verkennen. En dat is nodig ook, want daar kan je upgrades vinden, in de vorm van een verstevigde onderzeeër, sterkere wapens, en zelfs een auto-repair kit! En geloof me, die upgrades heb je nodig als je een kans wil maken bij de latere bosses, waaronder een enorme octopus, zeepaardjes (klinkt onschuldig, maar ze bestoken je met hun zeepaard-kroost, en die zijn dodelijk!), en zelfs een met electriciteit uitgeruste manta-rog!

 

 

Gameplay

De gameplay valt zoals gezegd in twee delen uiteen: exploratie en boss fights, en die vullen elkaar prima aan. Met exploratie ontdek je nieuwe gebieden, beleef je het verhaal, en kan je (meestal) even op adem komen tussen de boss fights door. Meestal, want ook hier dreigt het gevaar om elke hoek!

 

De onderwaterwereld is niet extreem groot, maar wel gevarieerd. Zo kom je door een energie-opwek regio, diverse soorten woon-gemeenschappen (Met McDonalds!), een afvalverwerking regio, een pijpenstelsel, en meer. De grafische stijl is 8-bit pixelart, maar dan wel heel gedetailleerd en gevarieerd, en ademt heel veel sfeer uit.

 

 

Ondanks de beperkte grootte van de onderwaterwereld kan je nog prima de weg kwijt raken: alle gebieden zijn middels buizen en smalle doorgangen verbonden, en zitten vak weer vol gevaren. De game heeft en in-game map, maar die is vrij waardeloos. De kaart geeft aan waar bosses zich bevinden, maar niet welke bosses je al verslagen hebt. Ook staan hindernissen en inmiddels gevonden holotapes/verborgen ruimtes niet op de kaart, waardoor je uiteindelijk toch gewoon rond blijft dolen, op zoek naar je volgende uitdaging. Dat had beter gekund.

 

De boss fights zijn moeilijk, maar de meesten volgen wel een min-of-meer vast patroon. Bovendien zijn er vaak meerdere manieren om een boss te verslaan, sommige moeilijker dan anderen. Heb je een manier gevonden, maar krijg je het niet voor elkaar die correct uit te voeren zonder het loodje te leggen, dan kan het handig zijn een alternatieve methode te zoeken, meestals is die er wel!

 

Conclusie

The Aquatic Adventure of the Last Human is een spel waarbij sommigen in eerste instantie afgeschrikt worden door de pixel art-stijl. Dat is jammer, want de game biedt heel veel goede gameplay, en een gevarieerde onderwaterwereld. De gameplay is uitdagend, maar niet Dark-Souls moeilijk. Als je het loodje legt, kan je het altijd in no-time opnieuw proberen. Sommige dodelijke aanvallen zijn slecht zichtbaar, waardoor je menig keer game-over ziet terwijl je geen idee hebt wat er gebeurd is. Het is dan ook zinvol de helderheid extra hoog te zetten, zodat je ook de erg donkere dreigingen goed kan zien.

 

Het verhaal achter de uitgestorven mensheid is interessant, en biedt genoeg reden om de holo-tapes te zoeken. De onderwaterwereld nodigt uit om te onderzoeken, zeker omdat de verborgen ruimtes veelal waardevolle upgrades bevatten, die het bestrijden van de bosses weer wat makkelijker maakt.

 

Voor sommigen zal het even door de pixelart heenkijken zijn, maar voor wie dat doet opent zich letterlijk een rijke en levendige ervaring, vol met kleine details.

 

 

 

The Aquatic Adventure of the Last Human is binnenkort beschikbaar in de PS Store

 

Alternatieve games:

 

Axiom Verge

 

Song of the Deep

 

Review-code is ter beschikking gesteld door de developer

 

reactie
LABELS: PS4
Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 9-20 za 10-16.00.
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer