Odpowiedz
Member
qbadab
Wiadomość 1 z 2 (1,089 Obejrzane)

pierwsze wrażenia

[ Edytowany ]

Zwykle nie gram w tego typu gry, bo mnie męczą i nudzą - za dużo strzelania itp. Dlatego na przykład GTA4 leży u mnie odłogiem jako pokazówka dla znajomych :smileywink:

Kiedy dostałem kod do inFamous nie wiedziałem, czy instalować to, czy nie - przyznaję szczerze. W końcu, za namową znajomych i ludzi z pewnego forum - zainstalowałem.

Wstęp, to komiksowe wprowadzenie (wszystkie wstawki są komiksowe), którego nie można przerwać. Jak ja tego nie lubię. Potem scenka renderowana, z gadającym głosem, co trzeba zrobić. W ten sposób trafiamy do pierwszej misji, która jest tutorialem - nie można za bardzo oddalić się od wyznaczonego terenu, ale można zwiedzić kawałek miasta, zapoznać się z podstawowymi mocami, pokonać paru wrogów. Wciągnąłem się w grę, w odróżnieniu od GTA4 -gdzie rozwój mafijny jakiegoś rosjanina kompletnie mnie nie zainteresował. Może dlatego, że lubię SF?

Gdy w trakcie misji treningowej zacząłem obrywać, okazało się, że mogę uzupełnić energię pobierając ją z urządzeń elektrycznych, aut, wrogów i... ludzi. O ileż to ciekawsze niż szukanie hotdoga czy wydawanie pieniędzy na szpital :smileyhappy: Problemu nie sprawia też upadek z dużej wysokości. Jak na superbohatera przystało - można się prawie po wszystkim wspinać, skakać, bujać...

Po załatwieniu złych gości - pora na zwiedzanie miasta. I tu przykra niespodzianka: gdy robi się to "zbyt długo" zamiast podążać za wskazaniami GPS do kolejnej misji - gra zaczyna odmierzać czas (przynajmniej przy jednej misji mi się tak stało, może to wyjątek?). Mam nadzieję, że w pełnej wersji tego nie ma.

Poza treningiem - jesteśmy prowadzeni do trzech misji, a każdą z nich wykonujemy z innymi "mocami". Szczegóły pozostawię do samodzielnego odkrycia wszystkim zainteresowanym grą :smileywink: Tu kolejna rzecz, która mi się nie podoba, a nawet dwie rzeczy:

1. jakość cutscenek rendrowanych - w porównaniu z grą jest kiepska. jak zobaczyłem wjeżdżające ciężarówki pod koniec jednej z misji - porażka. natomiast w samej grze prezentowały się i poruszały jakoś lepiej... albo mi się wydaje.

2. AI przeciwników czasem jest rozbrajające...

a) znowu ciężarówki - wystarczy wskoczyć na maskę i przeciwnik z działkiem nas ignoruje. można spokojnie wycelować i go trafić. owszem, jest takie miejsce na masce, w którym on nas zauważa i zabija, ale po co tam stawać?

b) w misji z dużą ciężarówką - podobnie. można stać na samochodzie, wzywać gromy w odpowiednich momentach, doładowywać się z auta i... po misji.

Może to dlatego, że grałem na poziomie easy?

No właśnie - w demie żeby zmienić coś - trzeba samemu się pofatygować do menu. Bo od początku gry takowe się samo nie pojawia. Rozumiem, że w pełnej wersji będzie lepiej?

Po zginięciu - gra zaczyna się automatycznie przed akcją, w której się zginęło. Dobrze, że nie od początku misji.  Szkoda, że nic o opcji "save" nie ma, bo ciężko stwierdzić, jak to będzie wyglądało w pełnej wersji. Jeśli tak jak teraz - zmartwychwstanie przed jakimś ważnym zdarzeniem, to i tak lepsze, niż każdorazowy powrót do szpitala...

Ogólnie - jestem na tak. Grafika mi się podoba (w większości), dźwięk również. Sterowanie na tyle proste, że nawet laik sobie radzi (ale w trybie easy na razie :smileytongue:)

Za jakiś czas na pewno nabędę inFamous. W Polsce na pewno nie w dniu premiery i nie wkrótce po nim, bo ceny są zabójcze, ale jak już spadnie <120pln to nie omieszkam tego tytułu dołączyć do mej kolekcji. GTA4 natomiast jeszcze bardziej pokryje się kurzem...

Message Edited by qbadab on 16-05-2009 10:39 PM
Message Edited by qbadab on 16-05-2009 10:41 PM
Share
Prosimy używać zwykłego tekstu
Member
hay_
Wiadomość 2 z 2 (1,076 Obejrzane)

Re: pierwsze wrażenia

To jest demo. Demka mają często to do siebie, że są wczesnymi buildami. Ostatecznie gra będzie tylko lepsza.

Co do in-game options, nie liczył bym na to.

Checkpointy są fajną sprawą, zwłaszcza dla takich ludzi jak ja, którzy od razu z grubej rury Hard odpalają. Rozgrywka jest zadowalająca, AI zaskakujaco znośne, ale czasem łapie zwiechy i odpala tryb zombie. Jak się opanuje dobrze sterowanie i zdolności Cole'a miód cieknie z ekranu.

Share
Prosimy używać zwykłego tekstu
Ogłoszenia

Witajcie na Oficjalnym Forum               Społeczności PlayStation!

Aby uzyskać najnowsze wiadomości i aktualizacje o tym, co dzieje się w Społeczności PlayStation, zapoznajcie się z poszczególnymi działami, zwracając uwagę na Ogłoszenia i Wydarzenia. Jeśli jesteście chętni do czynnego udziału w dyskusjach, koniecznie zalogujcie się na Forum używając Waszych PlayStation®Network Sign In ID i hasła. Jeśli jeszcze nie posiadacie takiego konta, kliknijcie tutaj aby dokonać rejestracji w PlayStation® Network.