Beantwoorden
Heb je iets toe te voegen?

Meld je aan om verder te gaan

 • 17

  Nieuwe berichten gedurende het laatste uur

 • ontvang binnen enkele minuten een antwoord

 • 92%

  92% percent van berichten die beantwoord zijn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
11 jan 2019
Door chrisboers

chrisboers

 • MVP
 • Offline
98%
10 Rang
voortgang

[Community Review] 11-11 Memories Retold

1 reactie 291 Weergaven Aangemaakt: 11-01-2019
11 jan 2019
Door chrisboers

 

original

original

Mooie graphics stijl

Collectibles leiden af van het verhaal

Oorlogs-game zonder schieten

Graphics iets te grof, waardoor detail weg valt

Sterk verhaal.

 

 

 

11 november 1916, een jonge fotograaf verlaat Canada om het westelijk front in Europa te versterken.

 

Op dezelfde dag, verneemt een Duitse technieker dat zijn zoon vermist wordt op het slagveld.

 

Allebei willen ze hun menselijkheid behouden en levend terugkeren naar hun geliefden.

 

11-11: MEMORIES RETOLD is een emotioneel verhalend avontuur dat het verhaal weergeeft van twee soldaten aan beide kanten van de frontlinie tijdens WO I. Het wordt tot leven gebracht met een unieke schilderachtige stijl. De combinatie van het voice acting talent van Elijah Wood en Sebastian Koch, in de huid van Harry en Kurt, en een orkestraal meesterwerk van componist Olivier Deriviere leiden de spelers door momenten van zowel geluk als wanhoop.

 

 

 

 

Intro

11-11 is een aparte game. De game speelt in de eerste wereldoorlog, maar is geen oorlogs-game zoals we die meestal zien. Er wordt door de hoofdpersonen niet geschoten, maar daarentegen wordt gefocust op het verhaal van twee deelnemers aan de oorlog, die aan beide kanten van het front strijden, maar door toeval elkaar ontmoeten.

Iedereen die de verhalen uit de Eerste Wereldoorlog kent, weet dat die vrijwel altijd gepaard gaan met ellende, bloed, en heel veel ellende. De loopgraven, waar wij nu nog de restanten van kunnen terugvinden, waarbij er maandenlang gevochten kon worden over een afstand van een paar honderd meter, en waar ‘over de rand’ een heel speciale betekenis kreeg, want dat betekende dat de betrekkelijk veilige loopgraven verlaten werden, in een poging de ‘ingegraven’ vijand terug te drijven. En dat ging meestal gepaard met vele doden.

 

Een best gevoelig onderwerp dus, en als je dat in een spelvorm stopt, kan dat op 1001 manieren mis gaan. De game is ontwikkeld door Aardman en DigixArt, die beide ervaring hebben met dergelijke games, dus dat lijkt wel goed te zitten. Of het echt goed gelukt is, dat lees je in deze review.

 

Het verhaal

Een game als 11-11 draait natuurlijk om het verhaal. Hier volgen we Kurt en Harry, twee mannen die om verschillende redenen naar het front gaan. Kurt is een vader, die zich zorgen maakt om zijn zoon, en zich vrijwillig inschrijft, om hem te kunnen gaan zoeken . Harry daarentegen is fotograaf, en is dolverliefd. Echter, de dame in kwestie is nogal onder de indruk van een hoge rangs officier in het leger, en dus laat Harry zich overhalen om als fotograaf mee te gaan met de officier, in de hoop daarmee indruk te maken.

Beide komen tegenover elkaar te liggen in de loopgraven aan het front, en doordat hun verhalen afwisselend gevolgd worden, krijg je een mooi beeld van wat er gebeurd. Zo probeert Harry zich thuis te voelen in de loopgraven, en moet hij met zijn camera beelden maken die de oorlog zo rooskleurig mogelijk weergeven, voor het thuisfront. Ondertussen luister je met Kurt de geallieerden af, en hoor je diezelfde gesprekken (en meer) via ondergrondse tunnels. Het geeft op die manier een interessant inkijkje in hoe de oorlog echt verliep.

 

Voor de rest vertel ik niets van het verhaal, maar geloof mij dat het interessant genoeg is om te volgen! Wel geldt dat het inderdaad echt volgen is: je speelt een vrij lineair verhaal door, zonder diverse paden, zoals we van bijvoorbeeld de Telltale games kennen. Hier slechts een enkel verhaal, maar dat verhaal is gelukkig boeiend genoeg.

 

De game kent ook collectibles, in de vorm van briefjes die her en der in het speelveld liggen. En eigenlijk is dat wel jammer. Wil je namelijk de game 100% uitspelen, dan moet je die collectibles opzoeken. Echter, dat leidt dan wel weer af van het verhaal, dat hier toch echt centraal zou moeten staan. Dit is nou typisch een game die prima zonder collectibles zou kunnen, en daar beduidend beter van wordt.

 

Graphics en audio

Zoals je in de screenshots al ziet, is de game weergegeven in een grove- verf-achtige stijl. Daardoor krijgt de game wat afstandelijks, aangezien je nooit echt goed de gelaatsuitdrukkingen ziet. Het heeft wel sfeer, maar de verfstreken zijn vaak toch net iets te grof, en dat is jammer. De kleurstelling varieert, en past zich aan aan de emotie die de ontwikkelaars over willen brengen. Er zijn roze/pastel uitzichten als je in de loopgraven verblijft, onder de grond is het vooral zwart en bruin, ‘s nachts donker blauw.

 

De acteerprestaties zijn uitstekend, maar dat hadden we natuurlijk wel verwacht als je daarvoor Elijah Wood en Sebastian Koch weet te strikken. Ook de begeleidende muziek is van hoge kwaliteit, en draagt sterk bij aan de sfeer.

 

Conclusie

11-11 is een prachtige game, die het verdient om gespeeld te worden. Het is geen typische game, maar meer een interactieve ervaring, die een mooi, indringend, en persoonlijk beeld geeft van de tijd waarin hij speelt. Voor de verandering speel je niet met typische, uitwisselbare helden, die gun-blazing in hun eentje de oorlog winnen, maar neem je de rol over van echte personen met echte emoties.

Een passend eerbetoon aan al diegenen die de loopgraven zelf nog hebben meegemaakt, en al diegenen die dat niet hebben overleefd. Deze game verdient het om elk jaar opnieuw te spelen.

 

 

 

11-11: Memories Retold is nu in de Store te koop.

Een mooi extra is, dat je een aparte DLC kan aanschaffen, waarmee je Warchild ondersteunt. De Warchild Charity DLC is hier verkrijgbaar in de Store.

 

reactie
LABELS: PS4
Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 10-16.00.
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
Beta Tester
06
/16

PBJ85

 • Beta Tester
 • Offline
99%
06 Rang
voortgang
PBJ85
geaccepteerde oplossing

Interesant genoeg om toe te voegen aan mn wishlist.

 

vooral om het eigenlijk een interactieve aquarel is... 

De stijl spreekt me zeer aan en de 1e en 2e WW blijven boeien! 

[Community Review] 11-11 Memories Retold


[/~~~MY TWITTER ~~~ PSN: PBJ85~~~#4thePlayers~~~\]

[Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 9-20 za 10-16.00.]
[PlayStation PLUS FAQ -- Alle info over PlayStation Plus vind je hier!]
[Playstation Network Status Checker]
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer