Beantwoorden
Heb je iets toe te voegen?

Meld je aan om verder te gaan

 • 68

  Nieuwe berichten gedurende het laatste uur

 • ontvang binnen enkele minuten een antwoord

 • 92%

  92% percent van berichten die beantwoord zijn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
20 feb 2018
Door chrisboers

chrisboers

 • MVP
 • Offline
97%
10 Rang
voortgang

[Community Review] Shadow of the Colossus

3 reacties 157 Weergaven Aangemaakt: 20-02-2018
20 feb 2018
Door chrisboers

 

 yay.png

 nay.jpg

Excellente remake

Vrij kort, als je een van de eerdere versies gespeeld hebt

Grafisch helemaal up-to-date

In essentie dezelfde game als de PS2 versie

Heerlijke gameplay

 

Emotioneel verhaal

 

 

 

 

Shadow of the Colossus, een van de meest geprezen en geliefde video games aller tijden, keert op PlayStation 4 terug voor een nieuwe generatie spelers. Het iconische PS2™-avontuur heeft dankzij verbeterde graphics en prestaties plus optionele geüpdatete besturing een verbazingwekkende make-over ondergaan. Zoiets adembenemends als dit heb je nog nooit gezien.

 

 • Spoor in een wonderbaarlijk landschap 16 kolossale wezens op, voordat je het in epische man-tegen-Colossus-gevechten tegen ze opneemt.
 • Beklim de gigantische beesten om hun zwakke plekken te ontdekken en houd je lang genoeg vast om ze met je zwaard te kunnen bewerken.

 

 


 

Intro

Wie Shadow of the Colossus zegt, brengt bij menig Playstationner een grote glimlach op het gezicht, en dan vooral bij de ‘oude rotten’, die het PSX en PS2 tijdperk meegemaakt hebben. Shadow of the Colossus is namelijk, samen met Ico, één van de grote klassiekers uit de ‘goede oude tijd’, die toch al als de glorietijd van Playstation genoemd wordt. Toch hebben ook nieuwere gamers (waaronder ik mijzelf ook mag rekenen) die pas bij de PS3 instapten, SotC kennen. Immers, op dat platform kwam een echte HD remaster uit, waarbij zowel ICO als SotC met verbeterde graphics en hogere resolutie uitkwam.

 

Dat truukje is nu nogmaals herhaald, want SotC is opnieuw uitgebracht, en wel op de PS4. Dit maal echter niet zomaar een remaster, maar echt een remake. De game is echt flink onder handen genomen, de wereld ziet er vele malen mooier uit, zowel onze held als zijn paard zien er veel realistischer uit, en ook de controls zijn flink op de schop gegaan. Is dat voldoende voor een (her)aankoop? Dat lees je hieronder.

 

 

Het verhaal

In essentie is Shadow of the Colossus een Boss-run.Jij, Wander, moet een serie kolossale (pun indended) eindbazen, zien te verslaan. Die confrontaties zijn episch, en zouden niet in een God of War misstaan, maar dan zonder de Quicktime events. Dat doe je natuurlijk niet zomaar, je geliefde is overleden, en dit is jouw strohalm om haar weer tot leven te wekken: door zestien Colossi, die de goden vertegenwoordigen, te verslaan en te vermoorden. Tja, alles voor de liefde, zeggen we dan maar. Je wordt daarbij vergezeld door je paard Agro, en Dormin, een Goddelijke, echo-ende stem die je vertelt hoe de vork in de steel zit, maar dat het gekozen pad wel ‘serious consequences’ gaat hebben. Oei!

 

 

Gameplay

Onze Wander laat zich natuurlijk niet afschrikken, en nadat hij zijn geliefde op het altaar gelegd heeft, gaat hij samen met zijn paard Agro op pad. Buiten de tempel opent zich een grote open wereld (let wel, dit is een spel uit 2005, en open wereld-games waren nog niet zo gemeengoed als nu), en ergens moet die Colossus zich bevinden! Gelukkig heb je een speciaal zwaard, en als je dat opheft, toont je dat de richting van je volgende doelwit. Handig!

 

Eenmaal in de buurt van je doel, wordt de colossus geïntroduceerd met een tussenfilmpje, waarna het echte gevecht kan beginnen. Jij, als nietige Wander, moet die enorme Colossus zien neer te halen. Gelukkig komt daarbij dat mooie zwaard weer om de hoek kijken: Je zwaard toont je zwakke plekken (‘Sigils’) op de huid van de Colossus, en door je zwaard in die zwakke plekken te stoten doe je de Colossus flinke schade.

 

Echter, hoe kom je bij die Sigils? Dat wordt klimmen! Als eerste moet je natuurlijk op de Colossus zien te komen, en dit is al een uitdaging op zich, en bij elke Colossus weer anders. Eenmaal op de huid aangeland, moet je je goed vasthouden, want de Colossus zal zich niet zomaar neerleggen bij een vlieg die over hem heen kruipt, en je proberen af te schudden. Regelmatig hang je letterlijk ‘aan de haren’, op de kop, heen en weer geslingerd aan de Colossus, en dit geeft je echt het gevoel dat je eigenlijk met een hopeloze missie bezig bent.

 

Tussendoor kruip/ren je naar je doel, ondertussen goed de behaarde plekken en uitsteeksels in de gaten houden, zodat je je daar indien nodig aan vast kan houden. Lukt het je de Sigils stuk te krijgen, dan gaat de Colossus met een enorme knal neer, en is hij verslagen. Jij wordt terug getransporteerd naar de Tempel, en kan het hele verhaal opnieuw beginnen. Volgende!

 

 

Besturing

De besturing van SotC is misschien niet helemaal wat je gewend bent, maar is wel een heel stuk verbeterd ten opzichte van de PS2/3 versies. Het is geen shooter, dus je actie-button is minder prominent geplaatst dan je misschien zou verwachten. In SotC is het veel belangrijker dat je je paard eenvoudig kan bestijgen en besturen, je weg kan vinden in de grote open wereld, je goed (en goed gedoseerd) vast kan grijpen aan de haren van de Colossi, je zwaard kan gebruiken om de kwetsbare plekken te ontdekken, om uiteindelijk toe te slaan.

 

Dat alles vergt een andere control-mapping dan je gewend bent, en SotC doet dat dan ook. Als je wil kan je de controls terug zetten naar de originele controls uit de PS2 versie, maar de ‘moderne’ versie is echt handiger, dus tenzij je verslingerd bent aan het origineel, kies je liever voor ‘modern’.

 

Over het algemeen bestuurd SotC prima, maar eenmaal te paard zal je soms toch wat moeite hebben om Agro de juiste richting in te sturen. Agro heeft namelijk hetzelfde manco als Trico in The Last Guardian heeft: nogal een eigen mening. Dat is soms erg handig: Agro zal niet zomaar een hoge klif afrennen, maar zijn weg door het glooiende landschap zoeken. In krappe ruimtes raakt Agro echter flink de weg kwijt, en kan hij soms niet meer voor of achteruit. Dan is het zaak af te stappen, en te voet verder te lopen. Met een beetje mazzel komt Agro je na een tijdje vanzelf weer opzoeken.

 

Presentatie

Dat SotC geen remaster maar een Remake is, wordt al heel snel duidelijk. Waar de Ps3 versie nog duidelijk het bronmateriaal gebruikte, maar dan op hogere resolutie, zijn er nu grote delen her-ontworpen. De tempel en Colossi zagen er in de PS3 versie op zich ook al mooi uit, en daar zijn de verbeteringen dan ook het kleinst, maar de open wereld is echt letterlijk ‘een wereld van verschil’.

 

Nu wuift het gras onder je voeten, (er IS gras, waar dat in de PS3 versie niet het geval was), de teken-afstand is sterk vergroot, en ook Agro beweegt nu als een heus paard (inclusief doorveren als hij remt). Ook wat muziek betreft is SotC episch als voorheen, en ondersteunt de gameplay prima.

 

 

Content

Nu lijkt 16 eindbazen niet heel veel, en inderdaad het zijn geen honderden gevechten zoals een God of War of Bloodborne je biedt. Daarentegen is elke confrontatie memorabel, en zijn de Colossi afwisselend genoeg om je constant bezig te houden. Maar dat is niet alles: je kan je stamina en health vergroten door fruitbomen en hagedissen te jagen, tempels opzoeken, die als savepoint fungeren, of gewoon lekker rondrijden door de afwisselende gebieden. Misschien vind je zelfs nog een easter egg ofzo (Hint: die is er!).

 

Als je alle Colossi eenmaal bedwongen hebt, heeft SotC nog wat extraatjes voor je in petto. Zo kan je het spel nog op Hard spelen, of een time-trial proberen, waarbij je een maximale tijd krijgt om de Colossi om te leggen. Ook kan je jezelf beperkingen opleggen door je stamina en health te reduceren, voordat je de Colossi te lijf gaat voor extra uitdagingen. En als laatste zijn er nog een 79 coin-collectibles in de game verspreid. Die verzamelen levert je nog een extra prijs op!

 

PS3 remaster vs PS4 remake

Om een goede vergelijking te kunnen maken heb ik de beide remasters, de PS3 en PS4, naast elkaar gespeeld, afwisselend een Colossus op beide platformen spelend. Daarbij viel inderdaad op dat de gameplay eigenlijk fundamenteel niet veranderd is. De Colossi zijn op dezelfde manier te vinden en te verslaan, de map is (op details na) gelijk, maar zeker side-to-side valt het grafische verschil pas echt op.

 

 

 

Conclusie

Shadow of the Colossus is met recht een Remake te noemen. Waar de basis-gameplay feitelijk onaangetast is, zijn alle andere facetten van de game volledig opnieuw opgebouwd, tot aan het model van Agro aan toe. De Vallei met Colossi is onherkenbaar veranderd, terwijl je weet en voelt dat het dezelfde omgeving is. Shadow of the Colossus staat voor altijd in het collectieve Playstation-geheugen gegrift, en deze remake brengt het origineel helemaal up-to-date. Dat, gecombineerd met de bijzonder lage prijs (ik heb hem al gezien voor onder de 30 Euro), maakt deze release een must-buy. Doe jezelf een plezier, en ga de confrontatie met de Colossi aan!

 

 

Shadow of the Colossus is nu verkrijgbaar in de Store.

 

Tenslotte wil ik jullie nog een PS2 vs PS3 vs PS4 compare video van GameNewsOfficial niet onthouden:

Beantwoorden
0 Kudos
reactie
LABELS: PS4
Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 9-20 za 10-16.00.
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
Beta Tester
06
/16

PBJ85

 • Beta Tester
 • Offline
89%
06 Rang
voortgang
PBJ85
geaccepteerde oplossing

Deze week te horen gekregen dat ik de game gewonnen heb via de Facebook actie van van de week. 
Super blij! Kan niet wachten om EINDELIJK deze klassieker een keer te spelen! 

en een game met Photo Mode maakt me alleen maar gelukkiger... 

Beantwoorden
0 Kudos

[Community Review] Shadow of the Colossus


[/~~~MY TWITTER ~~~ PSN: PBJ85~~~#4thePlayers~~~\]

[Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 9-20 za 10-16.00.]
[PlayStation PLUS FAQ -- Alle info over PlayStation Plus vind je hier!]
[Playstation Network Status Checker]

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
10
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
97%
10 Rang
voortgang
chrisboers
PBJ85
geaccepteerde oplossing

Nice! Laat even weten wat je er van vindt, zodra je hem gespeeld hebt!

Beantwoorden
0 Kudos

[Community Review] Shadow of the Colossus

Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 9-20 za 10-16.00.

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
Beta Tester
06
/16

PBJ85

 • Beta Tester
 • Offline
89%
06 Rang
voortgang
PBJ85
chrisboers
geaccepteerde oplossing

Pfffffffffff........... BACK LOG PROBLEMS IN 3 2 1.............

 

 

LOL! ga ik doen! 

U4 - TLL speel ik nu (geleend via de bieb!)
Heb Rime nog, Knack, Persona 5..... 
En nu ook SotC..... die gaat wel ff voorrang krijgen! 

Beantwoorden
0 Kudos

[Community Review] Shadow of the Colossus


[/~~~MY TWITTER ~~~ PSN: PBJ85~~~#4thePlayers~~~\]

[Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 9-20 za 10-16.00.]
[PlayStation PLUS FAQ -- Alle info over PlayStation Plus vind je hier!]
[Playstation Network Status Checker]
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer