Beantwoorden
Heb je iets toe te voegen?

Meld je aan om verder te gaan

 • 49

  Nieuwe berichten gedurende het laatste uur

 • ontvang binnen enkele minuten een antwoord

 • 92%

  92% percent van berichten die beantwoord zijn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
28 feb 2017
Door chrisboers

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang

Community Review Horizon: Zero Dawn

[ Bewerkt ]
47 reacties 2.196 Weergaven bewerkt 28-02-2017
28 feb 2017
Door chrisboers

 

 

Inleiding

Codemasters die zegt even geen zin meer in racegames te hebben, maar een platform-game gaat maken, Eidos Games die even geen zin meer heeft in Tomb Raider, Ubisoft die geen Assassin’s Creed meer wil uitbrengen. Je kan het bijna niet geloven, maar dat is dus wat Guerrilla Games een aantal jaren geleden inderdaad dacht.

 

Na binnen tien jaar vijf delen van de succesvolle First Person Shooter-serie Killzone maken, waaronder de prachtige PS4 launch game Killzone Shadow Fall, had men bij Guerrilla Games het wel even gezien, en wilden ze iets he-le-maal anders gaan doen. Een gedurfde stap, want het is niet makkelijk om uit je comfort-zone te stappen, en iets te gaan doen waar je eigenlijk nog helemaal geen verstand van hebt.

 

 

Zoals je in het interview met Guerrilla Games  kan lezen, is men hierbij niet over één nacht ijs gegaan, en heeft men zelfs een soort ‘Voice of Holland’ voor game-ideeën gehouden, waarbij het de post-post-apocalyptische wereld van Horizon: Zero Dawn als winnaar uit de bus kwam. Maar daarbij was men er nog niet, een heel blik nieuwe medewerkers met ervaring in het soort spel dat Horizon moest worden werd opengetrokken, om toch vooral te vermijden dat er in valkuilen getrapt zou worden waar andere studio's al ingetuind waren.

 

Dit leidde tot een waanzinnige reveal op E3 in 2015, waar Horizon meteen tot meest geanticipeerde game gekatapulteerd werd, door een prachtige open wereld, die gevuld werd met dier-achtige robots, en met pijl-en-boog jagende oer-mensen. Sindsdien weet Guerrilla games alle ogen van Playstation gamers op zich gericht, en nu, eindelijk, komt Horizon dan beschikbaar voor het grote publiek.

 

 

En Horizon heeft niet voor niks zulke hoge verwachtingen in te lossen, de game zag er destijds op E3 al prachtig uit op de Playstation 4, maar inmiddels is de PS4 Pro verschenen, en is Horizon de eerste game die ECHT profijt kan gaan trekken uit deze nieuwe krachtige console. Guerrilla heeft dus, -na Killlzone Shadow Fall- opnieuw een launch-game voor een nieuwe console te pakken. Zoals je ziet, het vertrouwen in Horizon is bijzonder groot! Is dat vertrouwen terecht? Dat lees je in deze review!

 

 

Het verhaal.

Natuurlijk willen we zo weinig mogelijk spoileren, dus zal ik zo weinig mogelijk details geven over het verhaal. Wil je helemaal blind het spel in gaan, sla dit stuk dan voor de zekerheid over.

 

Horizon draait om Aloy, een vrouw die als verschoppeling geboren is, en opgroeit bij Rost, een andere verschoppeling. Het feit dat ze beide verschoppelingen zijn knaagt enorm aan Aloy. Alles is met mysteries omgeven. Rost wil niet vertellen waarom hij zelf verbannen is, Aloy heeft geen idee wie haar ouders zijn, noch waarom de stam waar ze blijkbaar vandaan komt, haar verkettert en zelfs niet met haar wil praten.

 

Die stam is een typische stam zoals je je die voor kan stellen dat die in de pre-historie geleefd zou hebben. Eenvoudig gekleed, met vrouwelijke sjamaanen als (spirituele) leiders, een groot ontzag voor ‘Moeder natuur’, en een zeer sterke afkeer van alles wat onbekend is, waaronder alles wat met mechanica of elektronica te maken heeft.

 

 

Aloy heeft een duidelijk doel voor ogen: ze MOET en ZAL er achter komen waar ze vandaan komt, en wie haar ouders zijn. Daarvoor zal ze haar jagers-skills moeten ontwikkelen, en Rost staat dat, enigszins met tegenzin, toe.

 

Aloy heeft de weerzin tegen het ‘vreemde’ niet, die de stam wel heeft, dus als zij tijdens haar omzwervingen in een Verboden Kloof terecht komt, slaat ze niet op de vlucht, maar gaat ze op onderzoek uit. Daar vindt ze een stuk technologie dat haar helpt de mechanische wereld om haar heen beter te doorgronden.

 

Vervolgens is het aan Aloy om de mysteries die haar omgeven te doorgronden. Wie waren haar ouders, waar komen die mechanische dieren eigenlijk vandaan, en welke geheimen zitten er verborgen achter al die metalen gebouwen en objecten?  

 

En dat alles tegen een achtergrond van rivaliserende stammen (die niet allemaal technologie afgezworen blijken te hebben), en een zeer divers ecosysteem van al dan niet vredig samenlevende robo-dieren.

 

 

Gameplay

Qua gameplay heeft Guerrilla leentjebuur gespeeld bij een flink aantal ‘grote’ franchises: de vrouwelijke hoofdrolspeelster met pijl-en-boog lijkt zo weggelopen uit Tomb Raider, de grote open wereld met ecosysteem heeft veel weg van een Far Cry, en ook de RPG zou prima passen in Far Cry, het grote, epische verhaal past prima bij een Uncharted, en de tactische gevechten met veel krachtiger vijanden, hebben wel weer wat weg van de Dark Souls/Bloodborne games, terwijl de robot-beesten misschien wel het meeste op dino-Transformers lijken.

 

Daarentegen doet Horizon ook veel niet, wat bij de ze illustere voorgangers wel gebeurt: Zo kent Horizon niet de van Ubisoft zo bekende ‘torens’, die gebieden ontsluiten. Ja, iedereen die de trailers gezien heeft, heeft Aloy wel op een Tallneck (zeg maar een giraffe met radar-schijf) zien klimmen, maar deze zijn niet persé noodzakelijk om nieuwe gebieden te ontsluiten, en bovendien zijn ze een bijzondere zeldzaamheid, in de hele spelwereld lopen er (helaas) maar een vijftal rond!

 

De gevechten met de verschillende robodieren is gevarieerd. Zo kom je diverse typen dieren tegen, die ieder hun eigen aanpak verdienen. Zo zijn er ‘recon’ dieren, die vooral snel zijn, maar ook vrij eenvoudig te besluipen zijn, en met een flinke ‘silent kill’ neergehaald kunnen worden. Later kom je ook een soort bizons tegen, maar ook andere, grotere gevaarten, die niet meer met een simpele sluipmoord neer te halen zijn. Dan zal je echt taktisch met tripwires, valstrikken, shockpijlen en touwen moeten gaan werken om zo’n bewegelijk beest van je lijf af te houden.  En denk je eindelijk het ideale patroon uitgedacht te hebben om die beesten allemaal te verslaan, dan.. Nee, dat moet je zelf maar ervaren.

 

 

Graphics

Over de post-apocalyptische wereld die Guerrilla ons voorschotelt kunnen we kort zijn: die is ronduit prachtig. Geen grauwe gebieden van net na een grote oorlog, maar een rijke omgeving, waarbij de natuur zijn plek weer terug-verworven heeft. Naast de robot-beesten die de grote blikvangers zijn, wordt de wereld ook bevolkt door echte dieren.

 

Vosjes, konijnen, vogels, en je kan zelfs een kolonie mieren bladeren uit een boom zien plukken. De wereld van Aloy is verre van saai of uitgestorven! Deze dieren dienen vooral als decoratie, en dat is te merken, de collision-detection is minder strak afgesteld, waardoor je soms midden in een konijn komt te staan. Overigens is dit niet helemaal waar, later zal je toch ook wildlife moeten jagen, voor sommige upgrades heb je toch echt konijnenpootjes of een vossenvachtje nodig. Hopelijk leest PETA niet stiekum mee!

 

Ook de gebieden zelf zijn zeer gevarieerd. Het ene moment loop je door hoog gras, even later sta je in de sneeuw. Naarmate je vordert verschijnen er meer metalen constructies, verroeste auto’s en andere bewijzen van het metalen verleden. Daar komt bij dat zon en regen, dag en nacht elkaar regelmatig afwisselen, waardoor je eigenlijk nooit hetzelfde op je scherm ziet. Niet voor niets heeft DigitalFoundry deze prachtige time lapse gemaakt:

 

 

 

Aloy

Is alles even prachtig dan? Nee. gek genoeg is het juist Aloy zelf, en haar mede-NPCs die niet helemaal meedoen in de grafische pracht. Alle personen hebben ingame nogal een plastic gezicht. Vooral Aloy zelf lijkt rechtstreeks uit de make-up gekomen te zijn, met een perzik-glad huidje. Dat is bijzonder, aangezien ze een jager is, die al zo lang ze leeft traint om gehard en lenig te zijn, en een capabele vechter en klimmer is.

 

Dan loop je natuurlijk wel eens een schrammetje of modder veeg op (Lara Croft in Tomb Raider is bijvoorbeeld na vijf minuten al al flink aan een bad toe), maar niks daarvan bij Aloy.  Des te vreemder is dat, aangezien -lichte spoiler!-

Spoiler
de verhaallijn expliciet meldt dat Aloy een litteken boven haar rechter oog zou moeten hebben. Daar is helemaal niets van te zien, en dat is op zijn zachtst gezegd vreemd.

 

 

Overigens is de vergelijking met Lara sowieso interessant. Want waar Lara een akelig slanke, bijna fragiele bouw heeft, is Aloy eerder ‘stevig’ te noemen, zeker in haar jonge jaren, waar ze zelfs wat mollig genoemd kan worden. Als volwassen vrouw heeft het harde trainen overigens duidelijk effect gehad, en is dat mollige er zeker af. Toch zijn het de rijkelijk versierde outfits en haar prachtig gevlochten haar die de show stelen, en die outfits zijn zeker niet onthullend. Het is duidelijk, Aloy is een sterke vrouw, met een ijzersterke mening, en hoewel Aloy bepaald niet lelijk is, is ze nooit bedoeld als modepopje of fotomodel. Een zegen in een gaming-wereld, waarin lead-karakters vrijwel altijd uber gespierde mannen, of verleidelijke vrouwen zijn.

 

Bovendien is de lipsync niet bepaald op punt, en bewegen de monden van Aloy (en de verschillende NPCs) soms bijna een seconde uit de pas met wat er daadwerkelijk gezegd wordt. Helaas heeft de day-one patch hier geen verbetering in gebracht. Een laatste opmerkelijk puntje is dat er rijkelijk gestrooid wordt met cutscenes. Prima natuurlijk, maar aangezien deze pre-rendered zijn, zie je toch wel duidelijk overgangen tussen de game-engine en de cutscenes, wat de stroomlijning van de game soms verstoort.

 

 

Nu lijkt het misschien dat ik helemaal niet tevreden ben over wat Horizon grafisch te bieden heeft, maar dat is niet zo. Het is juist zo dat alles er zo mooi uitziet, dat juist deze dingen wat extra opvallen, en tja, een review hoort nu eenmaal kritisch te zijn, toch?

 

 

Sidequests

Natuurlijk bestaat de hoofdmoot uit de main quest, de jacht van Aloy op zoek naar haar geschiedenis, en de ontrafeling van het mysterie van de machine-dieren. Maar dat is niet alles. Zoals het een goede open-wereld game betaamt, zit de wereld van Horizon ook vol met collectibles en side-quests. Deze sidequests zijn niet van het simpele ‘dood x dieren’ niveau, maar bieden een eigen (korte) verhaallijn met eigen cutscenes. Deze zijn niet zo uitgebreid als die in Witcher 3, maar hebben toch voldoende ‘body’ om interessant te zijn.

 

Daarnaast kan je ook locaties onderzoeken, een beetje vergelijkbaar met de tombs van Tomb Raider. Verschil is, dat de locaties in Horizon essentieel zijn om het geheim achter de robot-dieren te ontdekken. Ook kun je bandieten dorpen leeg vegen, wat je weer helpt om vrijelijk rond te lopen in die gebieden, en kan je ‘corrupted’ gebieden vrijwaren van extra agressieve robots.

 

Horizon kent een grote hoeveelheid collectibles, maar ook daar heeft Guerrilla de scherpe kantjes vanaf willen halen. Zo kan je al vrij snel kaarten aankopen bij een traider die je de globale locatie verklapt. De collectibles bestaan veelal uit items die je bij toeval tegenkomt, zoals audit-fragmenten, of oude potten, horloges, en andere voorwerpen die al dan niet hedendaags zijn, maar voor Aloy relikwieën uit een lang vervlogen tijd zijn.

 

Conclusie

Ofwel, er is genoeg te doen in Horizon, ook als je de verhaallijn uitgespeeld hebt. Het vechten tegen de robot-beesten blijft indrukwekkend, en de grote verscheidenheid aan beesten, met elk hun eigen gedrag, sterke en zwakke punten, hun prachtige en soepele animaties, en het heerlijke gevoel als je zo’n vreselijk groot, sterk beest neer weet te halen is ronduit geweldig. Je wordt constant uitgedaagd op scherp te blijven, wan even niet opletten kan betekenen dat je de halve jungle achter je aan krijgt, waarna alleen heel snel vluchten je van een wisse dood kan redden.

 

Horizon: Zero Dawn is een prachtige game, die op een positieve manier leentjebuur gespeeld heeft bij heel veel andere games, en dat heeft weten te vormen naar iets heel nieuws, wat heel lekker wegspeelt. Dit is de game waar vanaf nu andere games aan gespiegeld zullen worden. Bovendien is het het perfecte bewijs dat OOK een grote studio niet altijd op safe hoeft te spelen, en prima met alle regels kan breken, en iets heel nieuws kan proberen. Dat dit een Nederlandse studio betreft, daar mogen we allemaal (ja, ook onze zuiderburen) best een beetje trots op zijn.

 

 

We geven nooit cijfers, hier op het officiële Playstation Forum, maar op deze game durf ik zonder schroom het etiket ‘must buy’ te plakken. Verplichte kost voor iedere PS4 gamer!

 

 

Horizon Zero Dawn is hier te vinden in de Store

 

 

Liever jagen in muffe tombes en sneeuwgebieden? Dan is Rise of the Tomb Raider misschien meer iets voor jou.

 

Toch maar een tropisch eiland en ECHTE dieren? Kies dan één van de Far Cry delen, bijvoorbeeld Far Cry Primal.

 

 

Naschrift

Deze review is gebaseerd op de reguliere Playstation 4 Digitale versie van Horizon: Zero Dawn, deels zonder, en deels met Day Zero patch. De review is gebaseerd op ongeveer 40% van de hoofdverhaallijn, en 25% van het totale spel, inclusief alle zijmissies en collectibles. Ik zal, na het spel verder doorgespeeld te hebben, deze review aanvullen met eventuele nieuwe inzichten. Daarnaast schakel ik vanaf volgende week over op een Playstation 4 Pro met 4K beeldscherm, dus zal ik ook de verschillen tussen beide systemen analyseren.

Beantwoorden
0 Kudos
reactie
LABELS:

Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
05
/16

anouk1992

 • Offline
84%
05 Rang
voortgang
anouk1992
geaccepteerde oplossing

ik wou eigenlijk wachten dat het spel goedkoper werd, maar zie hier zo veel goede dingen erover dat ik em net maar gehaald heb. Heb echt geen zelfbeheersing :p

Beantwoorden
0 Kudos

Community Review Horizon: Zero Dawn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
02
/16

Game-Framer

 • Offline
28%
02 Rang
voortgang
Game-Framer
anouk1992
geaccepteerde oplossing

Dat doe ik meestal ook maar bij deze game kon ik dat ook gewoon niet. Het spel is zo adembenemend mooi en je zit meteen lekker in het verhaal, ik weet zeker dat je hier geenspijt van gaat krijgen!

Beantwoorden
0 Kudos

Community Review Horizon: Zero Dawn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
02
/16

shooterkiller14

 • Offline
63%
02 Rang
voortgang
shooterkiller14
geaccepteerde oplossing

dat is inderdaad een heel goeie spel. Ik hou van robots en wat ik hier allemaal zie is juist wat ik wil zien. Dit is een van mijn lievelingsspel. hopelijk komt er ook DLC's uit.

Beantwoorden
0 Kudos

Community Review Horizon: Zero Dawn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
11
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang
chrisboers
geaccepteerde oplossing

test

Beantwoorden
0 Kudos

Community Review Horizon: Zero Dawn


Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
11
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang
chrisboers
geaccepteerde oplossing

1

Beantwoorden
0 Kudos

Community Review Horizon: Zero Dawn


Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
11
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang
chrisboers
geaccepteerde oplossing

2

Beantwoorden
0 Kudos

Community Review Horizon: Zero Dawn


Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer