Beantwoorden
Heb je iets toe te voegen?

Meld je aan om verder te gaan

 • 44

  Nieuwe berichten gedurende het laatste uur

 • ontvang binnen enkele minuten een antwoord

 • 92%

  92% percent van berichten die beantwoord zijn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
12 mrt 2015
Door chrisboers

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang

[Review] Flame Over

[ Bewerkt ]
2 reacties 449 Weergaven bewerkt 12-03-2015
12 mrt 2015
Door chrisboers

Vraag een lagere school klas wat ze willen worden, en de meest genoemde beroepen zijn politie, ambulancechauffeur en brandweerman. Helaas geldt voor de meesten van hen dat zij die eerste ambitie moeten verlaten, en uiteindelijk een ‘gewone’ baan op kantoor, magazijn of in een winkel vinden. Toch blijven die drie beroepen enorm tot de verbeelding spreken, het is niet voor niets dat veel films over dergelijke beroepen gaan. Gelukkig biedt Laughing Jackal nu de mogelijkheid om die lang gekoesterde droom werkelijkheid te laten worden. Tenminste, virtueel, op de PS Vita dan.

 

In Flame Over neem jij de rol van brandweerman op je, en betreed je het gebouw van Inferal Industries dat compleet in lichterlaaie staat. Aan jou om je door de zestien levels heen te werken, op zoek naar overlevenden, zowel mensen als katten, onderweg brandhaarden dovend.

 

Als je het spel voor het eerst opstart, komt het spel vrij cartoony over, en je bent dan ook snel geneigd te denken dat het spel simpel is. Dat is meteen de eerste grote vergissing die je kan maken: Flame Over is bijzonder pittig! De eerste keer rende ik blind het gebouw binnen, om binnen enkele kamers alweer dood op de grond te liggen. Dat is dus niet de manier om het aan te pakken! Strategie, en nadenken is het devies hier.

 

Eerst even wat basis-principes: Elke verdieping bestaat uit een willekeurig opbouw van een aantal (meestal rond de tien) kamers. In deze kamers bevinden zich mensen, katten, en diverse voorwerpen die je kunnen helpen bij het blussen. Je zult je echt kamer na kamer het gebouw door moeten werken, en daarbij voldoende afstand bewarend tot de brandhaarden, uitkijken voor van de branden afspringende vonken, en elektrische apparatuur. Je eerste taak is het vinden van de hoofdschakelaar, waardoor die elektrische apparaten niet steeds achter je weer opnieuw in vlammen op gaan. Daartoe heb je twee blus-methoden: water en schuim. Water heb je nodig om de vlammen te doven, schuim dooft vervolgens de elektrische brandhaard. Heb je de hoofdschakelaar eenmaal uitgezet, dan kan je vervolgens op zoek naar overlevenden.

Voor dit alles heb je maar weinig tijd: zodra je het gebouw betreedt begint de timer af te tellen. Je hebt maar vijf minuten, maar gelukkig krijg je voor elke overlevende die je naar de uitgang brengt een extra minuut. Als je een kat redt, krijg je een extra hart, wat je hard nodig zal hebben, aangezien oververhit raken snel gebeurt, en je daarmee je harten in no-time kwijt kan zijn! Naast deze mensen en katten kan je ook Miss Ion tegenkomen. Zij is wat eigenwijs, en wil pas mee nadat je een speciale uitdaging (een Mission, get it?) voor haar uitgevoerd hebt. Die missies zijn uiteindelijk essentieel voor je voortgang, aangezien die nieuwe mogelijkheden unlocken.

 

Ofwel, je moet aan een hoop dingen tegelijk denken, hebt een hoop te doen, en dat moet allemaal in beperkte tijd! Om het nog erger te maken, de tijd die je overhoudt na een level, is precies de tijd die je krijgt voor het volgende level. Het is dus zaak zo veel mogelijk mensen te redden, zodat je zo veel mogelijk tijd overhoudt aan het einde van het level!

Verder is elk level bezaaid met watercoolers (handig om onderweg water bij te kunnen vullen), bijlen (essentieel om beveiligde deuren in te kunnen trappen), en ‘geheime’ kastjes met bonus-items, en kom je zo nu en dan zelfs een heuse winkel tegen war je powerups kan kopen!

 

Is je tijd om, dan is het niet direct game over, maar wordt de Grim Reaper op je losgelaten. Deze Reaper komt achter jou aan, en zodra hij je aanraakt, is het over en uit. Toch is het best mogelijk om hem een beetje te ontlopen, en nog wat laatste brandhaarden te blussen, maar stilstaan is er dan zeker niet meer bij, dus wordt de kans op dodelijke fouten beduidend groter.

 

Heb je uiteindelijk het loodje gelegd, dan krijg je de mogelijkheid om je verdiende geld (elk gedoofd brandje levert geld op) te besteden aan de inmiddels verworven powerups, wat hopelijk je volgende poging wat makkelijker maakt. Deze powerups bestaan uit een vergrootglas, hartmeter (zodat je wet waar de mensen zich in het level bevinden), en zelfs een kortingscoupon voor de prijs van de andere powerups. De powerups die je tussen de missies koopt zijn permanent, het geld dat je verdiend hebt niet, dus je doet er slim aan om zo veel mogelijk geld uit te geven, anders is het weg.

 

Flame Over ziet er met zijn cartoony uiterlijk simpel uit, maar dat is echt schijn. Het is echt een uitdaging, en het zal je heel wat pogingen kosten voor je zelfs maar het eerste level weet te overleven. Maar als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, wordt het spel pas echt interessant, en kan je je eigen strategie gaan ontwikkelen. Gevolg is, dat als je een verdieping brand-vrij hebt weten te krijgen, en je eerste mensen/katten gered hebt, dat je je echt een held voelt! Dat is dus hoe brandweermannen zich moeten voelen!

 

Alleen daarvoor al is dit spel absoluut de moeite waard. Zijn er geen minpunten? Jawel. En dat zit niet zozeer in het spelen zelf, maar meer tussen de speelsessies in. Het spel laadt vrij langzaam (het level genereren kost blijkbaar tijd), en er zitten wat schermen/filmpjes bij die niet snel door te skippen zijn. En dat terwijl je, als je het loodje gelegd hebt, vaak maar een wens hebt: opnieuw dat gebouw in, om mensen te redden! Hopelijk kan Laughing Jackal daar in een patch nog wat aan doen, dat zou een hoop ergernis schelen.

 

Alles bijelkaar is Flame Over een absolute aanrader voor iedereen die van een uitdaging houdt. Het speelt snel, is prima verzorgd, en biedt voldoende opties en variatie om lange tijd te blijven boeien. Bovendien heeft het absoluut die ‘one more go’ drang, en geeft het het gevoel dat het spel ‘eerlijk’ is: als je het niet redt, ligt dat aan jou, niet aan het spel.

Flame Over is nu in de PS Store te koop voor 9,99, en nu 7,99 voor PS Plus abonnees. En mocht je deze week nog tot aankoop overgaan, dan kan je zelfs nog 10% extra korting krijgen met de code E76CEN5DMN (geldig tot en met 13 maart)!

 

0 Kudos
reactie

Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
Beta Tester
09
/16

ProfoundPixel

 • Beta Tester
 • Offline
95%
09 Rang
voortgang
ProfoundPixel
geaccepteerde oplossing

Ooh ziet er leuk uit! Alle 16 levels kunnen uitspelen?

0 Kudos

Re: [Review] Flame Over

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
11
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang
chrisboers
geaccepteerde oplossing

Haha! Bij lange na niet!

 

Maar voldoende om een goed beeld van de (moeilijkheid van de ) game te krijgen! Deze blijft nog heel lang op mijn memorycard staan!

0 Kudos

Re: [Review] Flame Over


Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer