Beantwoorden
Heb je iets toe te voegen?

Meld je aan om verder te gaan

 • 49

  Nieuwe berichten gedurende het laatste uur

 • ontvang binnen enkele minuten een antwoord

 • 92%

  92% percent van berichten die beantwoord zijn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
05 sep 2017
Door chrisboers

chrisboers

 • MVP
 • Offline
98%
10 Rang
voortgang

Community Review: Statik

1 reactie 390 Weergaven Aangemaakt: 05-09-2017
05 sep 2017
Door chrisboers
yay.png  nay.jpg

Puzzelaar in Portal-stijl

Verhaallijn heeft niet veel om het lijf

Maakt uitstekend gebruik van VR mogelijkheden

Eenmaal opgelost zijn de puzzels geen uitdaging meer

Samen puzzelen in co-op stijl

 

Geen wagenziekte

 

 

 

 

Statik is een VR-game waarin je puzzels moet oplossen in een onbekende omgeving, met iemand die je niet kent en handen die niet meer helemaal van jou zijn.

 

Probeer samen met Dr Ingen en zijn leuke assistente Edith de complexiteit van de menselijke geest bloot te leggen. Elke nieuwe dag begint met het oplossen van een unieke, aan je handen gekluisterde puzzel. Je hebt je hersenen, ogen en oren nodig om elk mysterie op te lossen. Maar omdat dit VR is, weet je niet waar het gevaar schuilt...

 

 

 

Introductie

Let op, Ik begin met het eerste stuk (de tutorial) van de game. Wil je dat niet lezen, sla dan de introductie over! Ok, daar gaan we.

 

Je wordt wakker in een soort laboratorium omgeving en hebt geen idee wie of waar je bent. Je weet wel dat je gevangen zit en dat een onbekende tegen je aan begint te praten. Die onbekende - je ziet hem wel, maar zijn gezicht is op een vreemde manier geblurred - blijkt een onderzoeker en jij bent zijn testobject.  Onmiddellijk merk je dat je handen vast zitten in een soort doos met toeters en bellen, maar verder wordt er geen uitleg gegeven. Help! Wat wordt er hier van me verwacht?

 

Je drukt eens op wat toetsen van je controller. Hee, er gaat een lampje branden. Je beweegt je controller, en daarmee beweegt ook de doos om je handen, waardoor je hem goed van alle kanten kan bekijken. De onderzoeker zit er al snel verveeld bij, dat merk je direct, ook al zie je zijn gezicht niet. Het is duidelijk, er wordt iets van me verwacht, maar wat?

 

Na even puzzelen kom je erachter dat het blijkbaar de bedoeling is alle lampjes op het dashboard op te laten lichten. Nou, dat is zo gepiept! Je hoort de onderzoeker (Dr Ingen genaamd) bijna zuchten van opluchting, hij kan zijn werk die dag afmaken. De box om je handen print een papiertje uit, en er komt een cute robotje op je af, die dat papiertje wil scannen. Zodra je dat gedaan hebt, zijn Dr Ingen en de robot tevreden, en wordt je weer in slaap gebracht.

 

 

 

Bekend?

Komt bovenstaande je bekend voor? Dat kan kloppen. Statik leent voor zijn setting meer dan een beetje van de instant-klassieker Portal. De cynische onderzoeker, jij als labrat, een serie puzzels die je verwacht wordt op te lossen zonder enige vorm van uitleg, het is wel duidelijk waar Tarsier Studios de inspiratie vandaan gehaald heeft.

 

Is dat erg? Helemaal niet. Statik heeft meer dan genoeg pijlen op zijn boog die uniek zijn voor deze game en die hem verder totaal af laten wijken van zijn Portal-voorganger. Om dan toch maar even te vergelijken: beide games zijn weliswaar in First Person perspectief, bij Portal gaat het vooral om lopen, bewegen en uiteraard je portal-gun. Bij Statik zit je stil, met je handen gekluisterd aan je controller. Bovendien is Statik natuurlijk een VR game, wat een essentieel onderdeel is van de gameplay. Statik zou gewoon niet werken als ´normale´ game, juist omdat de illusie van je vastzittende handen zo belangrijk is.

 

 

Puzzelen maar!

Het verhaal in de inleiding betreft de eerste ´dag´ in het lab, en elke dag krijg je een nieuwe uitdaging voorgeschoteld, afgewisseld met een nacht-scenario, waarin je in een soort sluimertoestand gebracht bent, en nog een soort mini-puzzel voorgeschoteld krijgt. Bovendien wordt je tussendoor nog aan andere tests (waaronder een soort leugendetector) onderworpen. Erg gevarieerd dus.

 

De hoofdmoot zijn de dagelijkse tests, en ook die zijn hele gevarieerd. De ene keer vindt alles plaats op de box om je handen, de volgende keer heeft die box een projector, die je dient te gebruiken om - ja wat eigenlijk? Dat mag je zelf uitzoeken. Strekking van het verhaal is dat elke dag je zeer zal verrassen met een innovatieve puzzel, die je best wat hoofdbrekens  zal opleveren om op te lossen.  Kom je er niet uit, kijk dan goed om je heen, vaak zijn er wel aanwijzingen in de ruimte te vinden, die je op weg kunnen helpen.

 

In totaal zijn er een negental van dergelijke puzzels. Dat klinkt misschien wat weinig, maar ze oplossen gaat altijd in meerdere stappen per puzzel, dus je zal meer dan voldoende tijd besteden in je laboratorium.

 

 

Afwerking

Technisch ziet het er allemaal prima verzorgd uit. De VR omgevingen zijn steriel van kleur, maar als je even verder kijkt staan de ruimtes vol met spullen die daar eigenlijk helemaal niet thuishoren, zoals plantenbakken ed. Je handen lijken echt vast te zitten aan je controller, en juist daardoor werkt de illusie van de puzzelbox om je handen heen bijzonder goed. Voor de puzzels heb je zowel beeld als geluid nodig, alles klikt en piept en ratelt, en alles kan een aanwijzing zijn.

De laborant en zijn robot-assistent zijn zoals je verwacht, licht creepy en cute. Als je ´s nachts in je hibernatie-status aan de mind-puzzel bezig bent, hoor je Dr ingen rapporteren over je voortgang (ja, hij kan goed luisteren naar opdrachten, ja hij biedt perspectief´, je hoort nog net niet ´hij is een lieve labrat´...)

 

 

Conclusie

Statik is een uitstekende puzzelgame, die de mogelijkheden van de PSVR in combinatie met controller prima gebruikt. De game zit technisch goed in elkaar, en geeft je het juiste creepy gevoel van gevangenschap en de drang om aan je onderzoeker te ontsnappen.  De game biedt veel content, ook naast de hoofd-uitdagingen, en bevat zelfs een verborgen einde, voor de échte doorzetters.

 

Doordat je statisch zit tijdens de puzzels is Statik een uitstekende game om familie en vrienden kennis te laten maken met je PSVR, de game is gegarandeerd wagenziekte-vrij. Bovendien is het ook voor meekijkers een leuke game, zij kunnen tips en aanwijzingen geven, en zien soms dingen op het meekijkscherm die de speler mist, omdat die geconcentreerd is op die box in zijn handen.

 

 

Aanrader dus, voor iedereen die een PSVR heeft! Statik is nu in de PS Store te verkrijgen.
Andere games

 

Open Me!™

Op de Vita: Open Me!

 

Q.U.B.E: Director's Cut

 

Q.U.B.E

 

Beantwoorden
0 Kudos
reactie
LABELS: PlayStation VR
Helpdesk: NL 020 709 5025 BE 02 588 42 40 ma t/m vr 10-16.00.
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
Beta Tester
04
/16

Smoutefretter_BE

 • Beta Tester
 • Offline
88%
04 Rang
voortgang
Smoutefretter_BE
geaccepteerde oplossing

Mooi review, terechte minpuntjes.

 

Ikzelf vond dit spel een leuke ervaring/uitdaging. Het maakt ook goed gebruik van de dualschock 4 en je eigen inzicht.

Mensen die graag puzzelgames spelen: dikke aanrader! 

Beantwoorden
0 Kudos

Community Review: Statik

Currently playing:
PS4: Red Faction Re-MARS-tered (join me) / No man's sky / Invector (tribute to Avicii)
PSVR: Eve valkyrie / Farpoint / Thumper
Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer