Beantwoorden
Heb je iets toe te voegen?

Meld je aan om verder te gaan

 • 34

  Nieuwe berichten gedurende het laatste uur

 • ontvang binnen enkele minuten een antwoord

 • 92%

  92% percent van berichten die beantwoord zijn

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
14 dec 2018
Door chrisboers

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang

[Community review] Valkyria Chronicles 4

3 reacties 68 Weergaven Aangemaakt: 14-12-2018
14 dec 2018
Door chrisboers

 

original

original

Terug naar de roots van de serie Nieuwe artillerie enigszins overkill
Interessant, uitgebreid verhaal  
Grafische stijl uitstekend  

 

De terugkeer van het BLiTZ gevechtssysteem en de CANVAS grafische engine!

 

Nu de volgende generatie van het BLiTZ gevechtssysteem er is, deels turn-based strategie van boven gezien, deels RPG en deels real-time derdepersoonschietgame, begeeft het “BLiTZ” gevechtssysteem zich naar het slagveld. Vecht tegen de keizerlijke strijdmacht met meer eenheden en op grotere kaarten dan ooit tevoren. De explosieve nieuwe eenheid de Grenadier en talloze opties voor ondersteuning in de aanval en de verdediging maken hun debuut in Valkyria Chronicles 4.

 

Een weelderige aquarel-wereld, de kenmerkende handgetekende visuele stijl van de serie, is terug! De CANVAS grafische engine, geïnspireerd door aquareltekeningen, mengt visuele elementen van de werkelijkheid met de verbeelding om een karakteristieke wereld met kleurrijke emoties te maken. Bekijk hoe de reis van Squad E zich als een interactief schilderij ontvouwt.

 

Intro

Dit jaar tien jaar geleden zag op de Playstation 3 een bijzonder aparte game het daglicht. De game ademde anime, maar had een westerse teken-stijl. De gameplay was turn-based, maar zetten werden in real-time uitgevoerd. De graphics leken op getekende aquarellen, maar bewogen. De game was in Japan gemaakt, maar speelde zich in een parallelle tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa af, maar zonder ***** of Duitsers.

 

De game had meer dan genoeg om te intrigeren, en was dan ook een groot succes in de reviews. Helaas waren de sales wat minder, waardoor er weliswaar twee vervolgen kwamen op de PSP, waardoor deze versies nog meer in de obscuriteit belandden. Gelukkig heeft SEGA met deel vier gekozen om toch maar weer voor de main platformen, waaronder de PS4, te ontwikkelen, waardoor iedereen weer volop kan genieten van aquarel-gebaseerde oorlogvoering.

 

Back to the roots

Na experimenten met de PSP versies, is Valkyria Chronicles 4 weer helemaal terug bij waar het begon: tactische oorlogsvoering op zogenaamde battlemaps, waarbij elke partij een aantal ‘zetten’ heeft, en per ‘zet’ één karakter van positie kan laten wisselen, en kan laten schieten op een vijand. Elke partij heeft een aantal karakters, die ieder een eigen rol hebben, zowel wat beweeglijkheid betreft, als het soort aanval. Naast bekende rollen als Scout (grote beweeglijkheid, maar beperkte vuurkracht), Lancers (sterk tegen tanks), Engineers (goed in het ontmantelen van mijnen, en het bevoorraden van anderen) is er een nieuwe rol aanwezig: de Grenadier, een mobiele artillerie-unit, die van grote afstand de vijandelijke stellingen onder vuur kan nemen.

 

 

 

Per beurt kan je dus een aantal ‘zetten’ doen, waarbij elke zet bestaat uit (beperkt) bewegen en (1x) schieten. De gevechten die je uitvecht zijn dus erg tactisch. Waar positioneer je je personen, Hoe dek je alle invalshoeken af, zodat een tegenstoot van je vijand op tijd opgemerkt en gecountered kan worden? Verspreid je je manschappen, of houd je ze juist bij elkaar, zodat ze elkaar dekking kunnen geven? Je kan er voor kiezen om met enkele manschappen meermalen een zet te doen, maar elke zet wordt hun bewegelijkheid minder. Ze komen dus minder ver. Keuzes, keuzes!

 

En dat is precies wat Valkyria Chronicles zo leuk maakt. Je hebt flink veel vrijheid, zonder dat het aantal mogelijkheden écht overweldigend wordt. Bovendien zijn er meerdere goede keuzes. Natuurlijk is het het beste als je met een Lancer een tank te lijf gaat, die is daar bij uitstek voor bedoeld. Maar, je kan ook met je eigen tank een omtrekkende beweging maken, en de vijandelijke tank van achteren aanvallen. Als je zijn motor weet te raken (die blauw oplicht van de Ragnite), dan doe je enorm veel schade. En wil je het van een afstand proberen? Dan kan je hetzelfde trucje uithalen met een sniper, of zelfs met je Grenadier!

 

 

Visual Novel

Tussen die gevechten door ontvouwt zich een verhaal dat in zich in Visual Novel stijl ontvouwt. De teamleden van Squad E praten met elkaar, zijn boos of verzoenen zich, in korte, bewegende beelden, met regels tekst daaronder. Alsof je naar schilderijen uit Harry Potter zit te kijken. Ook hier wordt de aquarel tekenstijl gebruikt, waardoor het is alsof je een stripverhaal aan te lezen bent. Dit wordt versterkt doordat episodes uit het verhaal als iconen in een boek verschijnen, waarbij elke paar bladzijden een hoofdstuk beslaan. De gevechten en tussen-scenes zijn vrij goed in balans, met ieder zo’n doorlooptijd van 15-20 minuten per keer.

 

Naast de gevechten en scenes kan je je hoofdkwartier bezoeken, het trainings-veld opstormen om je kameraden te levellen (en daarmee meer mogelijkheden te ontsluiten), je wapens of verdediging opwaarderen, en meer. Daarnaast kan je het hoofdverhaal tijdelijk links laten liggen, en skirmishes spelen. Dit zijn iconische gevechten uit de verhaallijn, die je los daarvan kan her-spelen.

 

Die verhaallijn speelt zich overigens af in een parallelle versie van ons Europa, en wel in 1935. Een spannende tijd, ook in dit parallelle universum. Niet een tweede Wereld-oorlog, maar een Tweede Europeese Oorlog is ditmaal het decor. Europa is verdeeld in twee stukken: het Oosten wordt beheerst door de Autocratische Oost Europeese Imperial Alliance (Ookwel The Empire genoemd), en in het Westen heersen de Verenigde democratieën, die bekend staan als de Atlantische Federatie. Zoals vaker draait alles om een schaars goed, in dit geval Ragnite. Dit Ragnite is eigenlijk goed voor alles, maar is vooral een energie-bron. Als het Ragnite schaars begint te worden, valt de Empire binnen bij de Federatie. De Tweede Europeese Oorlog is een feit.

 

Deze oorlog was de achtergrond van de eerste Valkyrie Chronicles, en in dit vierde deel keren we terug naar die periode. We volgen Squad E, een jong, maar zeer gepassioneerd team van verschillende pluimage. Dat geeft natuurlijk wrijving, en zeker in het begin is het lang niet allemaal koek en ei. Gaandeweg is het de taak van Claude Wallace om van dit groepje een echt, hecht team te maken, dat een vuist kan maken tegen de vijand. Met dit team ga je diep vijandig gebied in, om te proberen in één keer een einde te maken aan de Tweede Europeese oorlog. Natuurlijk gaat dat niet zomaar, dus zal er flink wat denkwerk en slagkracht aan te pas moeten komen.

 

Conclusie

Met Valkyria Chronicles 4 keert de serie weer terug naar waar het allemaal begon: turn-based actie-oorlogsvoering, afgewisseld met een intrigerend verhaal, allemaal vormgegeven in prachtige bewegende aquarellen. De verhaallijn is interessant om te volgen, met al zijn twists en turns, de veldslagen uitdagend. Grafisch is het eigenlijk niet heel veel anders dan de PS3 versie van 10 jaar geleden, maar dat is eerder een compliment aan het verleden, dan kritiek op het heden. De game staat echt als een huis, de gameplay is uitdagend maar eerlijk, hooguit is de nieuwe grenadier iets te krachtig voor het goede. Sowieso zijn er veel nieuwe tactieken mogelijk met deze nieuwe eenheid, en dat maakt deze game alleen maar leuker. Valkyria Chronicles 4 staat op zichzelf, dus voorkennis van de eerdere delen is absoluut niet nodig. Aanrader dus, voor beginners en veteranen!

 

 

Valkyria Chronicles 4 is nu in de Store te koop.

Beantwoorden
0 Kudos
reactie
LABELS: PS4

Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer

Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
11
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang
chrisboers
geaccepteerde oplossing

test

Beantwoorden
0 Kudos

[Community review] Valkyria Chronicles 4


Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
11
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang
chrisboers
geaccepteerde oplossing

1

Beantwoorden
0 Kudos

[Community review] Valkyria Chronicles 4


Accepted Solution

View Original

Probleem opgelost

Bekijk originele post
MVP
11
/16

chrisboers

 • MVP
 • Offline
95%
11 Rang
voortgang
chrisboers
geaccepteerde oplossing

2

Beantwoorden
0 Kudos

[Community review] Valkyria Chronicles 4


Bekijk onze huisregels voor posts
Antwoord plaatsen Antwoord bijwerken Annuleer